•• Dobré rady pre nákup, skladovanie a úpravu rýb ••
Na čo sa sústrediť pri nákupe:
Ako rozoznáte čerstvú rybu:
Aké ryby by sme mali jesť?
Odborníci sa zhodujú, že ideálne je kupovať čerstvé ryby. Nemožno však očakávať, že v bežnom slovenskom supermarkete dostanete skutočne čerstvú morskú rybu. Tá totiž vydrží iba dva, maximálne tri dni. Potom ju treba zmraziť alebo inak spracovať.
Keďže Slovensko má k moru ďaleko a záujem i kúpna sila obyvateľstva sú slabé, väčšina morských rýb je zmrazená. Platí to aj pre naoko čerstvé ryby, ktoré po prevoze do obchodu rozmrazia a dajú na ľad. Sladkovodné ryby z domácej produkcie sú na trhu aj čerstvé.
Čerstvé ryby treba skonzumovať hneď, najneskôr do dvoch, maximálne troch dní. „Zmrazené ryby nám vydržia najviac rok. Ak je to možné, treba ich zjesť čo najskôr, najlepšie do pol roka,“ dodáva. Opakované zmrazovanie a rozmrazovanie je neprípustné, rovnako ako pri iných druhoch potravín.
Jednorazové zmrazovanie neznamená, že výrobok má menej vitamínov a minerálnych látok ako čerstvá ryba. Pri rozmrazovaní sa však uvoľňuje kvapalina a s ňou aj vitamíny rozpustné vo vode a minerálne soli. K výrazným nutričným stratám nedochádza ani pri správnom chladení, solení či údení. Netreba však zabúdať, že priveľa soli škodí organizmu. Pri tradičnom údení zas vznikajú viaceré nežiaduce látky vrátane karcinogénneho benzo(a)pyrénu, hoci väčšina podnikov dnes používa také technológie, ktoré by nemali obsahovať škodlivé látky, respektíve ich obsah je minimálny.
Zdroje a zaujímavé linky:
http://kai.firedesign.sk/content/11-ako-zabit-a-ocistit-rybu
http://know-how.okhelp.cz/index.php?db=ryby&post=zabijeni-kapra-ryby
http://www.etrend.sk/trend-archiv/rok-/cislo-Febru%C3%A1r/trh-s-rybamipreco-jest-ryby.html
http://www.precojestryby.sk/#
http://www.pluska.sk/plus-7-dni/relax/mastne-su-zdrave-nebojte-tucnych-ryb.html
http://www.chovryb.weblahko.sk/Zaujimavosti-a-chov-ryb.html